Het Rode Kruis en Oranje Kruis

Het Rode Kruis en Oranje Kruis

Wat is het verschil tussen Het Oranje en Het Rode Kruis?

Het antwoord op de vraag welke opleiding beter is is niet eenvoudig. Dit omdat er niet veel relevante verschillen zijn tussen Het Rode Kruis en Het Oranje Kruis.

Een aantal verschillen op een rij:
1)
Bij de EHBO-cursus van Het Rode Kruis doe je geen examens: tijdens de cursus is het de instructeur die beoordeelt of je competent bent. Je krijgt dan ook geen diploma maar een EHBO-certificaat.
Bij de EHBO-cursus van Het Oranje Kruis doe je wel examen: de examinatoren worden door Het Oranje Kruis aangesteld. Je ontvangt na het behalen van dit examen een Eerste Hulp Diploma van Het Oranje Kruis. Je kunt niet Het EHBO certificaat omzetten naar een Eerste Hulp Diploma van Het Oranje Kruis. Andersom kan wel.
2)
De cursus bij Het Rode Kruis kun je in modules doen: je kunt bijvoorbeeld klein beginnen en met de modules je kennis en vaardigheden uitbreiden. Op deze manier kun je op hetzelfde niveau komen met de mensen die Het Oranje Kruis Diploma hebben.
3)
Een cursus bij Het Rode Kruis is meer gericht op praktijksituaties. De cursus is meer competentiegericht en gebeurt door het oefenen van scenario’s.
De cursus bij Het Oranje Kruis is vooral gericht op onderwerpen.

Kleine verschillen:

  • Het Rode Kruis is bekend over de hele wereld, en het Certificaat Europees erkend. Het diploma van Het Oranje Kruis is alleen in Nederland bekend en voldoet aan de Europese richtlijnen.
  • Bij Het Rode Kruis maakt EHBO-onderdeel uit van meerdere activiteiten. Het Oranje Kruis richt zich voornamelijk alleen op EHBO.

Conclusie:
Er zit niet veel verschil in wat je leert. Maar er is een verschil in de manier hoe de stof wordt aangeboden en hoe de cursus wordt afgesloten. Wil je meer praktijksituaties oefenen en wil je een certificaat, kies dan voor Het Rode Kruis. Wil je een diploma kies dan voor Het Oranje Kruis. Respectievelijk een certificaat dat over de hele wereld bekend is of een diploma dat alleen in Nederland bekend is. Beide voldoen aan de Europese richtlijnen en je bent in beide gevallen zeker van een gedegen opleiding.

Wanneer je in het bezit bent van een EHBO Certificaat of Eerste Hulp Diploma biedt Q-FORCE B.V. je aan om een zogenaamde Q-FORCE+ (plus) EHBO opleiding te volgen. Deze opleiding is gericht op verschillende praktijksituaties. Belangrijke onderwerpen hierin worden behandeld zoals baby-, kinder- en volwassenreanimatie (zonder en met AED), de ABCDE-methodiek, overdracht aan andere disciplines, portofoon-hantering en nog meer. Daarnaast geeft Q-FORCE B.V. aan haar zorgverleners de cursus ‘Stop de Bloeding-Red een leven‘.

webmaster

Reacties zijn gesloten.